۲۴ بهمن ۱۳۸۵، ۸:۵۴

زنان سرپرست خانوار ، تلاش برای بودن! ؛ بررسی مشکلات قشر زنان

زنان سرپرست خانوار ، تلاش برای بودن! ؛ بررسی مشکلات قشر زنان

خبرگزاری مهر - گروه اجتماعی : زنان تا زمانی که سایه همسر بالای سر خود دارند نگران آینده نیستند، اما هنگامی که تنها می شوند مشکلات و مشقات سرپرست خانوار بودن را به خوبی احساس می کنند و تازه متوجه می شوند که اداره زندگی آن قدرها هم که فکر می کردند آسان نیست.

درک مشکلات زنان سرپرست خانوار ، از جمله خواسته های زنانی است که در کوران زندگی ، به تنهایی حرکت می کنند و باید معاش یک خانواده چند نفری را تامین کنند. در این بین ، با هزاران مشکل کوچک و بزرگ مواجه می شوند که اگر دست حمایت بر بالای سرشان نباشد ، شاید تحمل مشکلات از توان آنان خارج باشد.

بر اساس آمارهای اعلام شده ، 147 هزار زن سرپرست خانوار تحت پوشش بهزیستی هستند و 55 هزار زن نیز هنوز تحت پوشش قرار نگرفته ‌اند. از سوی دیگر ، مستمری که به مددجویان بهزیستی و کمیته امداد پرداخت می شود یک چهارم حداقل مبلغی است که برای زیر خط فقر نبودن و تامین حداقل نیازهای ضروری زندگی خانواده ها لازم است.

در حال حاضر 6 میلیون نفر از این افراد زیر خط فقر در کشور ، تحت پوشش هیچ نهاد و ارگان حمایتی نیستند در حالی که دارای مشکلات بی شماری بوده و به شدت به ارائه خدمات معیشتی نیاز دارند.

مشاور رئیس جمهور و رئیس مرکز امور زنان و خانواده می گوید: هم اکنون دغدغه اصلی زنان سرپرست خانوار اشتغال است که باید مورد توجه قرار گیرد.

زهره طبیب زاده‌ نوری ، بر همین اساس تاکید می کند: آموزشهایی که اشتغالزایی در پی نداشته باشد را ، دنبال نخواهیم کرد.

وی توضیح می دهد: در سالهای گذشته بودجه‌ های در اختیار مراکز ، کم و محدود بود اما در سال جاری به دلیل تجمیع بودجه در دستگاههای دولتی توانستیم پروژه‌ های بزرگ را ساماندهی کنیم و از انجام کارهای مقطعی و کوچک پرهیز کرده و بودجه ‌های پراکنده را برای انجام کارهای پایه‌ ای ساماندهی کنیم.

طبیب زاده با انتقاد از ساختاری اداری کشور که بیمار است ، می گوید: بودجه‌ های متعدد و متفرقی داریم که سازمانهای مختلف تصدی امور مشابه را به عهده دارند که باعث تقسیم بودجه در مراکز مختلف می ‌شود.

وی می افزاید: فعالیتهای مشابهی توسط کمیته امداد ، بهزیستی ، شهرداری و هلال احمر در امور زنان و یا سازمانها و نهادهای مردمی پیگیری می‌ شود و در نهایت هیچ کس هم پاسخگو نیست ، این در حالی است که اگر بودجه ‌ها تجمیع و وظایف دستگاهها روشن باشد و کارهای موازی انجام نشود ، متولی نهایی و شخص یا دستگاههای پاسخگو نیز مشخص می شود.

مستمری که بهزیستی به مددجویان برای خانواده های یک نفره پرداخت می کند 25 هزار تومان ، 2 نفره 28 هزار تومان ، 3 نفره 33 هزار تومان ، 4 نفره 42 هزار تومان و 5 نفره به بالا نیز 50 هزار تومان در نظر گرفته شده است که این مبلغ با توجه به مشکلات اقتصادی جامعه به هیچ وجه کافی نیست.

زنان سرپرست خانوار نیاز به حمایت بسیار جدی و اصولی دارند که مهم ‌ترین آنها ایجاد شرایط اشتغال برای خود زنان و فرزندانشان است. در حال حاضر 700 هزار خانوار زن سرپرست تحت پوشش کمیته امداد قرار دارند که نیاز به حمایت و ارائه خدمات بیشتری نسبت به دیگر مددجویان دارند ، به همین جهت قرار است با هماهنگی وزارت رفاه برای 2 ماه پایانی سال بودجه ‌ای خاص به زنان سرپرست خانوار و کمک فوق العاده ای به آنان صورت گیرد.

با توجه به اینکه زنان شمال کشور سهم مهمی در کشاورزی به ویژه برنج کاری و برداشت چای دارند ، نیازمند حمایت‌ های بیمه ‌ای و بهبود وضع تغذیه هستند. چون بسیاری از زنان سالمند این مناطق به دلیل کار کردن در سنین جوانی در شالیزارها ، مبتلا به مشکلات جسمی شده ‌اند

پرویز زارعی ، مدیرکل دفتر زنان و خانواده سازمان بهزیستی ، از فعالیت بیش از 550 گروه همیار در کشور خبر می دهد و می گوید: در این گروه‌ ها حدود 5500 نفر از زنان و دختران خانواده ‌های بی ‌سرپرست عضو هستند.

گروههای همیار متشکل از 7 الی 12 زن سرپرست خانوار یا دختران این خانواده‌ هاست که بعد از آموزش دو ماهه از سوی کارشناسان و تسهیل ‌گران زن در سازمان بهزیستی موفق به ثبت گروه خود می شوند. گروههای همیار فعالیت خود را از سال 79 در سازمان بهزیستی کشور با هدف افزایش اعتماد به نفس و خودباوری در زنان سرپرست خانوار و ایجاد اشتغال آغاز کرده ‌اند.

بنابر اظهارات مدیرکل دفتر زنان و خانواده سازمان بهزیستی ، در حال حاضر 147 هزار خانواده زن سرپرست با جمعیتی بالغ بر 520 هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند. همچنین ، 105 کلینیک مددکاری تخصصی اجتماعی با حدود 500 کارشناس در شهرهای مختلف با نگرش سلامت محوری و توانمندسازی خانواده‌ های زن سرپرست فعالیت می‌ کنند.

کلینیک ‌ها ، واحدهایی هستند که با استفاده از توان کارشناسان ، مددکاران ، روانشناسان و مشاوره های حقوقی در راستای اهداف برنامه 5 ساله توسعه که واگذاری امور به بخش غیر دولتی است حرکت می ‌کنند.

به گفته مدیرکل دفتر زنان و خانواده سازمان بهزیستی ، در کلینیک ‌های مددکاری بسیاری از فعالیتهای اجتماعی مانند کلاسهای آموزشی مهارت زندگی و پیش از ازدواج برگزار می ‌گردد و همچنین نوع فعالیت آنها بنا به منطقه ، شهر و روستای اعضای خانواده همیار فرق می کند.

بیش از 2500 ‬نفر از اعضای گروههای همیار در همین مدت اخیر آموزش‌ های فنی و حرفه ‌ای را دیده و بیش از 700 از آنها هم موفق به ارتقای تحصیلی خود شدند.

براساس تفاهمنامه ‌ای که سازمان بهزیستی با وزارت کار منعقد کرده ، گروههای همیار می ‌توانند از تسهیلات اشتغالزایی به مبلغ 100 میلیون ریال برای افزایش توان گروه استفاده کنند.

در بررسی های به عمل آمده مشخص شده که مهمترین هدف گروههای همیار خوشبختی فرزنداشان است و این امر موجب شد که بر اساس طرحی از طریق کلینیک ها ، وضعیت جسمی و روانی فرزندان زن سرپرست بررسی شود که پایلوت آن در اراک انجام شده است.

اما ، مهمترین مشکل گروه‌ های همیار ، عدم خودباوری است. همچنین نگرش عمومی جامعه به خود و توان آنان از دیگر مشکلاتی است که با برگزاری دوره‌ های آموزشی و افزایش طرحهایی که حرکات جمعی را تقویت می ‌کند ، کاهش یافته و یا رفع می ‌گردد.

مدیرکل دفتر زنان و خانواده سازمان بهزیستی ، افزایش اعتبار کلینک ‌ها و گروههای همیار در سال 86 را یکی از برنامه ‌های این دفتر عنوان می کند و می گوید: اعتبار امسال حدود 4 میلیارد ریال بود که پیشنهاد شده به 20 میلیارد ریال افزایش یابد.

به گفته وی ، در صورت تامین اعتبار 60 هزار خانوار زن سرپرست در نوبت هم تحت پوشش بهزیستی قرار می‌ گیرند.

کد خبر 447224

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha